Головна » Зоозахисники нашого міста – «Дай лапу» та «Кошкін дім»

Зоозахисники нашого міста – «Дай лапу» та «Кошкін дім»

Автор Виталия
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Сьогодні ми хочемо розповісти вам про людей, які на волонтерських засадах, тобто абсолютно безкорисно, допомагають безпритульним тваринам Южноукраїнська.

Перша організація – це «Кошкін дім».

Перша, тому, що існує в нашому місті вже два роки. А півтора місяця тому, цю організацію включили до Асоціації  зоозахисних організацій України (АЗОУ) віцепрезидент якої, Марина Суркова, є авторкою багатьох зоозахисних законів у Верховній Раді.

До асоціації вже входять багато зоозахисних організацій з різних куточків нашої країни. Маючи спільну ціль, вони діляться опитом та своїми напрацюваннями в благородній справі захисту тварин. Таке членство дає можливість отримати юридичну підтримку у разі потреби.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Ми поспілкувалися з Римою – представницею ГО «Кошкін дім».

Южбудньюз: Досвід волонтерських організацій яких міст має для вас найбільше значення?

Рима: Є декілька міст з яких ми, як зоозахисна організація беремо приклад. Це й Одеса, й наша столиця, але найбільше – це Львів та … наші сусіди – Первомайськ.

 Южбудньюз: Чому саме ці міста?

Рима: Львів взагалі приклад для всіх. У них ситуація з тваринами дуже непогана. І треба сказати, що почали вони не з притулків, адже утримання притулку для тварин діло витратне, нерентабельне, а головне, що вони не розв’язують проблему – тварин на вулицях не меншає. Львів’яни почали зі стерилізації й добилися гарних результатів. Вони перші з усіх міст країни пішли саме цим шляхом і досягли успіху в боротьбі з безпритульністю тварин.  

Щодо Первомайська, то вони беруть приклад зі Львова, та вже сім років в місті існує програма безоплатної стерилізації та вакцинації тварин.  Фінансується програма з міського бюджету.
Ми поки що змогли стерилізувати лише півтисячі тваринок. Але враховуючи те, що ми це робили за власний кошт, то це чудовий результат.
Місто в нас маленьке, тож якби ми мали бодай яку підтримку місцевої влади чи приватних організацій, то з часом вирішили б цю проблему повністю. А власними силами це заважко. Крім самої операції, тварині потрібна деякий час перетримка. Маємо робити уколи, наглядати за твариною. Поки що, після операції, тварини відновлюються в домах волонтерів.
Дуже було б добре, якби нам допомогли б влаштувати місце для перетримки тварин після операцій. Справа пішла б жвавіше.

Також ми організовуємо стерилізацію для домашніх тварин за пільговими цінами. Річ у тім, що ціна на цю операцію в місті зависока, та стартує від 1000 грн. В Первомайську ж, вона в середньому – 300 грн. Тож южноукраїнці можуть записатися до нас, і як набирається група, ми веземо тваринок на процедуру стерилізації.

тел.: 0962911600

Южбудньюз: Тобто для нашого міста ви б хотіли бачити саме такий шлях? – не притулки, а стерилізацію. Ви називаєтесь «Кошкін дім», але якщо не притулки, куди подітися кішкам під час непогоди, де їм шукати дім?

Рима: Нещодавно нам надали 4-ри будиночка для тваринок за державний кошт. Тепер чекаємо дозволу на місце встановлення.

А взагалі то, в містах де кішки прийняті до екосистеми  – відкриті для них підвали.

Южноукраїнськ, за результатом звернення віцепрезидента АЗОУ до місцевої влади, також прийняв котів в екосистему міста. І наше місто приклад, в цьому сенсі, для решти міст-супутників АЕС. Але на жаль наші ОСББ роблять супротив, щодо відкриття підвалів.

Южбудньюз: Чому так відбувається?

Рима: Є дві основні причини. Думають, що від котів в підвалах блохи. Але комахи, що живуть в підвалах, та дратують людей –  це земляні блохи. На тваринах такі блохи не живуть, але можуть вкусити якщо тварину, якщо вона знаходиться в приміщенні з цими комахами.

Вихід тут – труїти комах. І, на справді, це друга причина чому не пускають котів у підвали. Вважають, що після обробки підвалів, кішки загинуть. Але на сьогодні існує безліч засобів, що не роблять шкоди тваринам. Ми намагаємося розповідати про це співвласникам будинків, про засоби якими варто користатися.

Треба розуміти, що застарілі засоби токсичні не лише тваринам, а й людям.

Ми готові проконсультувати по цьому питанню всіх охочих. Також ми гарантуємо прибирання підвалів, там де люди погодяться впускати кішок.

Взагалі то негативне ставлення до тварин іноді провокують самі люди. Екосистема міста куди прийняті коти означає комфортне співіснування кішок з людьми. Але на жаль, в багатьох дворах дехто підгодовуючи котів та собак, робить це неохайно, чим викликає негативне ставлення до  тварин. Ми звертаємося до таких людей з пропозицією встановлювати годівниці, а ми зі свого боку обіцяємо допомагати в підтримці чистоти в таких місцях. Якщо все робити цивілізовано, люди будуть змінювати своє ставлення до безхатніх тварин. Почнуть розуміти, що це є спільна проблема і її треба вирішувати.

По суті, змінити ставлення мешканців міста до проблеми безпритульних тварин – є основною нашою ціллю. Якщо люди, влада, приватні компанії почнуть ставитися до цієї проблеми із розумінням, то вона почне швидко вирішуватися.

Людина, що усвідомлює ситуацію, яка склалася з тваринами в місті, ніколи не викине котят або цуценят.  Влада, яка розуміє, як впоратися із задачею, профінансує програму стерилізації.  Приватні організації можуть допомогти встановленням годівниць та будинків для тварин.

Взагалі, любий охочий може допомогти волонтерам матеріально, і це не тільки гроші… Тваринам потрібні корма, медикаменти тощо.

рахуок у Приват Баку № 26009053256226 ГО КОТЯЧИЙ ДІМ

Друга організація – «Дай лапу», зовсім молода.

Офіційна реєстрація ГО «Дай лапу» відбудеться лише на наступному тижні, але її організатори також мають плани вступити до Асоціації  зоозахисних організацій України.

Волонтери зовсім молодої ГО, за власний кошт та гроші небайдужих містян, встановили будиночок для котів, за адресою Набережна Енергетиків, 49. такому будиночку може поміститися до десяти котів. Обійшовся він волонтерам у 2,5 тис. грн. А вже менше ніж через місяць планується встановлення другої такої хатинки між домами по Дружбі Народів 15 та 17.

Ви можете долучитися до збору коштів на придбання такої хатки.

ТЕЛ.: 0964828974

Також ця організація влаштовує благодійну лотерею “ПОДАРУНОК ВІД ПУХНАСТИКА” Вартість номерка 20грн Умови акції можна подивитися на сторінці в ФБ: “Волотеры Южноукраинськ”

Разом «Дай лапу» та «Кошкін дім» на вихідні влаштовують акцію «Тваринки в місті».  Під час акції люди можуть не лише надати матеріальну допомогу волонтерським організаціям, а й вибрати собі пухнастого друга.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.
Вже пройшло п’ять таких акцій, і свій дім знайшли зо два десятки тваринок!

Акції проходили в суботу-неділю з десятої години біля ПТУ, але як розповідає лідерка громадської організації «Дай лапу»  – Альона Бутто, локація може змінюватися. Та про місце та час проведення вони повідомляють заздалегідь в соцмережах.   

Южбудньюз: Яка основна ціль акції?

Альона: Крім того, що ми намагаємося влаштувати безпритульних кошенят та цуценят з притулку «Берізка», ми також займаємося просвітницькою діяльністю. Люди мають знати закони, які охороняють тварин, дотримуватися їх. А закон, до речі стосується і хатніх тварин. Також ми розповідаємо про проблеми безпритульних тварин в нашому місті та про шляхи  їх вирішення. Проводимо анонімне анкетування, щоб бачити чи змінюється відношення до проблеми в результаті проведення акцій.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Южбудньюз: Як довго ще плануєте проводити такі заходи?

Альона: До кінця вересня. Тож долучайтеся. Допомагайте допомагати.

А-Банк
Карта для збору “Десяточка”
“Тварині по хатинці”

5375 2351 0611 3846


Ощадбанк
Карта для збору “Подопічні”
(Стерелізація, лікування, послуги вет.врача)
“Скарбничка ЕКСТРА”

5167 8031 1729 8823

Ще новини

Залишити коментар