Головна » ЮЖНОУКРАЇНСЬКИЙ ФУТБОЛ: ВЧОРА ТА СЬОГОДНІ 

ЮЖНОУКРАЇНСЬКИЙ ФУТБОЛ: ВЧОРА ТА СЬОГОДНІ 

Автор Виталия
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск
Історія южноукраїнського футболу бере свій початок з кінця 70-х років минулого століття. Після того, як ще в 1975 році був закладений перший камінь будівництва атомної електростанції та міста енергетиків в районі села Костянтинівка. Так і назвали тоді місто – Костянтинівка-2. З усієї країни на таке велике будівництво прибуло тисячі працівників різних спеціальностей, в основному молодь.

      В 1980 році з Узбекистану до міста, з сім’єю, приїжджає Володимир Зубов, який влаштовується в Управління Будівництва ( УБ ) на посаду тренера-інструктора по спорту. Але всі ми знаємо, що першим номером в спорті виступає ФУТБОЛ. І В.Зубов організовує Першість УБ по футболу, в якому бере участь понад 20 команд: АПО, ЕЮМ, АТХ, ДАЕМ, ЮТЕМ, “Берізка”, “Динамо” (МВС), “Дирекція” ЮУ АЕС…Та й багато інших організацій взяли участь в цих змаганнях. Матчі проходили на футбольному полі “Дубки”, там, де зараз знаходиться спортивний комплекс”Олімп”.

      Ми зустрілися зі спортивним директором, головним тренером Міського Футбольного Клубу “Южноукраїнськ” Володимиром Ясуником – учасником подій того часу й він з радістю поділився з нами спогадами:

Після закінчення Одеського політеху, в 1982 році, я був направлений на роботу на Южноукраїнську атомну електростанцію інженером в цех теплової автоматики. З дитинства займався футболом. І був приємно здивований такою масовістю учасників та команд, котрі були  організовані в подібних змаганнях. До сьогоднішнього дня, мої знайомі, котрі брали участь в цій Першості, з радістю згадують футбольні баталії того часу, –

розповів головний тренер Міського Футбольного Клубу “Южноукраїнськ” .
І яку команду представляли особисто Ви ?

Інженер турбінного цеху Олексій Гречаний разом з інструктором по спорту, а сьогодні директором ККСС “Олімп”, Олександром Степанцовим організували команду Дирекції ЮУ АЕС тільки з працівників підприємства. І вже через день по приїзду я зіграв свій перший матч  в цій команді. З приємністю згадую своїх тодішніх партнерів: Володимира Амедова, Василя Андросова, Володимира Мазура, Сергія Ревуцького – працівники цеху централізованого ремонту, Віктора Харькова , Миколу Булиніна, Миколу Феофентова, Ігоря Михайлова з реакторного цеху; Сергія Гордієнка, Івана Подніколенка, Сергія Неграя ( Бєланова) з комунального господарства та багато інших, котрі стояли при зародженні майбутньої “Олімпії”. В.Зубов зібрав збірну УБ з кращих гравців Першості, котра взяла участь в обласних змаганнях та на республіканському рівні – Кубок “Спортивної газети”, Кубок “Робітничої газети”. Радий, що і мені довелось пограти в цій команді, з такими гравцями, як: Володя Філонок, брати Сашко та Сергій Гаврилови, Славік Цимбал, Андрій Харитонов, Віктор Маслак, Ігор Сергієнко, Саша Бублик. Результати були непогані.

Як же Ви стали тренером ?

В1985 році Першість УБ проводили востаннє. Голова спортивного комітету ЮУ АЕС Борис Бурлаков запропонував мені посаду тренера при профспілковому комітеті, організувати нашу команду і, в наступному, 1986 році, взяти участь в Чемпіонаті Миколаївської області. Так створилась перша команда, тоді вже, в перейменованому, місті Южноукраїнськ – Футбольна команда “ЕНЕРГЕТИК”. До 1990 року команда брала участь в обласному Чемпіонаті та в розіграші Кубку області, домашні матчі проходили на стадіоні колишній ПТУ. З 1988 року, після введення в експлуатацію спорткомплексу та стадіону “Олімп”, всі матчі проходили на цій спортивній арені. На той час команда в області була міцним середнячком…допоки нею не зацікавився генеральний директор ЮУ АЕС Володимир Павлович Фукс.

І яка ж роль в цьому Володимира Павловича?

Всі пам’ятають 1986 рік, аварію на Чорнобильській АЕС. Пам’ятають напругу, яка була навколо атомної енергетики. А після введення в роботу стадіону, де планувалось влаштувати на роботу згідно зі штатним розкладом до 30-ти працівників різних спеціальностей, ми звернулись до керівництва станції, щоб такі робочі місця, як робітники, прибиральники, електрики та деякі інші, віддали для гравців команди. І ми одночасно будемо тренуватись та й, працюючи, відповідати за стан стадіону. Враховуючи ці два фактори, Володимир Павлович викликав нас, керівників команди, до себе і поставив одне питання: “Скільки Вам грошей потрібно в рік для того, щоб підтримати команду на хорошому рівні?” Почувши нашу відповідь, декілька хвилин щось порахував і сказав : “Та це година роботи атомного блоку…Готуйте штатний розклад, виходьте на аматорський рівень Чемпіонату України. Але у Вас буде задача – це Пропаганда безпечної роботи атомних електростанцій і атомної енергетики взагалі. Для цього, на всіх матчах команди, домашніх та виїзних, проводити інформаційно-роз‘яснювальну роботу серед населення України”.
Склали план роботи, підготовили штатний розклад, провели інші організаційні роботи та наказом Генерального директора, з вересня 1990 року, створено Футбольний Клуб “ОЛІМПІЯ ФК АЕС”, який в цьому ж році, вперше команда з міста Южноукраїнськ, виграє Чемпіонат області з футболу, що дало право з наступного року взяти участь в Чемпіонаті України серед аматорських команд. Мені ж особисто прийшлось вибирати між кар’єрою інженера та тренерською роботою. Любов до футболу виграла. Так я став Головним тренером ФК “Олімпія”.

Які успіхи були у клуба ?

Починаючи з 1990 року, ФК “Олімпія” тричі поспіль вигравав Чемпіонат області, чотири роки підряд був фіналістом Кубку Миколаївської області, два з яких виграв. В Чемпіонаті України: в сезоні 1991-1992 рік – 9-е місце, 1992-1993 – 6-е місце, 1993-1994 – 4-е місце, і, зайнявши в сезоні 1994-1995 років 2-е місце, виборює право наступного сезону брати участь в професійній лізі – в Чемпіонаті України 2-ї Ліги.

Які цікаві моменти можете згадати з футбольного минулого команди та клубу?

Знаєте, найприємніше те, що ми організували клуб для вболівальників. В першу чергу – працівників атомної електростанції, де охочі змогли б відпочити. В той час на стадіон приходили сім’ями, інколи на трибунах розміщувалось до 3000 людей. Проводились розіграші різноманітних лотерей та вікторин. В товариських матчах глядачі могли бачити футбольних знаменитостей. На нашому стадіоні побували: збірна ветеранів СРСР – ми програли 1:3, ветерани “Динамо” Київ на чолі зі знаменитим Йожефом Сабо – 1:3, ветерани “Чорноморець” Одеса–2:0, команди із Румунії: “Універсітята” -1:4 та “Прогресул” – 0:1. А вже, коли клуб брав участь в Чемпіонатах України, то багато професійних команд нашої України. Наприклад: “Олександрія”, ФК “Львів”, які на цей час грають у Вищому дивізіоні. Та, на жаль, в житті немає нічого вічного.

Що маєте на увазі?

В особистому плані, по деяких об’єктивних та суб’єктивних причинах, я залишив клуб в 1996 році. 2 роки попрацював з футбольною командою в місті Енергодар. А потім мене запросили в Івано-Франківськ, де близько 20-ти років працював в командах Прикарпаття.

Декілька років, так вийшло, готовив в Канаді афро-американських студентів коледжу. Весь час цікавився успіхами “Олімпії”. Кожного року навідувався в улюблений Южноукраїнськ. І з кожним роком бачив зміни у футбольному житті міста. У 2008 році “Олімпія” зіграла свій останній матч. Надалі появились аматорські команди. Петро Форостяний організував “Автолокомотив”, а Василь Потюк “Тепловик”, котрі деякий час брали участь в обласних змаганнях. Але, якщо “Автолокомотив” перейшов з великого футболу в футзал, де показує досить непогані результати, то “Тепловик” і зовсім зник. 

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс
А що сьогодні, який стан футбольного життя в місті ?

Я повернувся в Южноукраїнськ на початку 2019 року. В обласних змаганнях з великого футболу жодної команди міста не взяли участі. Тільки “Автолокомотив” в Зимовому та Літньому Чемпіонатах області з футзалу захищає честь нашого міста і є одним із лідерів. В місті проводилась  Відкрита Першість серед аматорських колективів, де останніми роками добре організовані “Рятівник” (керівник – Сергій Шарата) та “ТВТ” (керівник – Ігор Литвиненко). Наприкінці цього ж року ми створили Міський Футбольний Клуб “Южноукраїнськ”. Організували так звану збірну міста з кращих гравців цих двох команд та для підсилення запросили декілька легіонерів. Назустріч клубу, на наше прохання допомогти у фінансуванні, відгукнулось підприємство ПрАТ “Юженергобуд” – голова наглядової ради Іван Матвійович Ясеницький та Генеральний директор – Дмитро Анатолійович Литвиненко, профспілковий комітет ВП ЮУ АЕС – голова Сергій Михайлович Снітков, та частково Управління молоді, спорту та культури – начальник Неля Георгіївна Захарко.
І тільки з осені 2020 року (із-за карантину змагання не проводились раніше), розпочали свої змагання в Чемпіонаті Миколаївської області з футболу в 1-й Лізі. З 10-ти команд-учасниць зайняли, для першого разу, приємне ІІІ призове місце. Кращим бомбардиром Чемпіонату став гравець нашої команди Дмитро Кухаренко – 18 м’ячів, а наш Сергій Доценко визнаний кращим воротарем.

Хто ж стоїть у руля Вашого Клубу? Хто з гравців в команді?

На жаль, перед початком нинішнього сезону, в Клубі пройшли великі зміни, 7 гравців переходять в команду “ТВТ”. Це великий удар по колективу. Це удар і по забезпеченню фінансуванням. Депутати міської ради , на наше клопотання, вперше в історії виділили з бюджету часткове фінансування на підтримку Футбольного Клубу. Ми планували поступово, не кваплячись, покращувати рівень команди. Рівень любого футбольного колективу напряму залежить від рівня його фінансування. А тут, у нас є інформація , що і керівництво “ТВТ” просить у міста допомоги. Я завжди був проти, щоб у нашому місті було дві команди такого рівня. Це, вибачте, не Миколаїв. Тут для одної команди не хватає фінансування… Але ми вийшли із ситуації. Запросили декілька нових гравців і за результатами попереднього етапу Чемпіонату Миколаївської області зайняли у своїй групі І місце та вийшли у Вищу Лігу, де з квітня місяця наступного року і будемо стартувати.

Які плани на майбутнє ?

1-й, попередній етап, Чемпіонату області закінчився. І за результатами його, 4 кращі команди з кожної групи, зі всіма набраними очками склали 8 команд Вищої Ліги, де у квітні наступного року будуть боротися за Чемпіонство. МФК “Южноукраїнськ” посідає 2-у сходинку, що дає надію на хороший результат. Плануємо взимку підсилитись, провести підготовчі навчально-тренувальні збори, може, взяти участь в Зимовому Чемпіонаті області, котрий проходить в м.Миколаїв.  Для цього підготовили кошторис витрат на 2022 рік і просимо депутатський корпус взяти до уваги в бюджеті міста наші пропозиції. Нагадаю, що у серпні цього року депутати частково підтримали клуб, що і вплинуло на хороший результат. Надіємось і на дальшу співпрацю, як і з ними, так і з нашими спонсорами.

При нагоді, від клубу та його керівництва хочу привітати енергетиків з їх професійним святом, а всіх любителів футболу, керівництво міста, депутатський корпус, наших спонсорів та всіх жителів Южноукраїнська з Прийдешнім Новим 2022 роком, побажати всім в новому році всього найкращого, а ми, своєю чергою, захищатиме честь міста на футбольних полях та будемо радуватиме Вас своїми перемогами.

Розмову провели жкрналісти “Южбудньюз”

На сьогодні честь міста Южноукраїнськ захищають:

  • Воротарі: Денис Максимчук, Ігнатьєв Володимир
  • Захисники: Максим Стасюк, Василь Чорнописький, Сергій Гранковський, Максим Ніколаєв, Сергій Шарата, Андрій Курятник.
  • Півзахисники: василь Вагін, Микола Воєнний, Михайло Крецу, Микита Гаврилов, Руслан Думяк, Павло Ткаліч, Володимир Долінський.
  • Нападники: Дмитро Кухаренко, Стас Червоний.

В клубі працюють:

Голова    ГО “МФК “Южноукраїнськ”  та   Президент МФК “Южнокраїнськ” – Віктор Іванович Сікиринський.
Спортивний директор та Головний тренер – Володимир Ясуник, Старший тренер – Іван Спотар, граючий тренер – Олег Задорожнюк.

Чемпіонат Миколаївської області з футболу

Попередній етап-1-а Ліга

Північ

 N Команда І В Н П М О
1 МФК Южноукраїнськ 7 5 2 0  30:10 17
2 ФК “Семенівка” 7 5 1 1  34:11 16
3 МФК “Первомайськ” 7 4 1 2 19:15 13
4 “FM AGRO”Врадіївка 7 3 1 3  13:21 10
5 “ТВТ” Южноукраїнськ 7 3 1 3  16:11 10
6 ФК “Арбузинка” 7 2 2 3  17:18 8
7 ФК “Ольгопіль” 7 2 0 5 15:35 6
8 “Зорі над Бугом” Яструбінове 7 0 0 7  8:28 0

Ось так виглядає Зведена таблиця результатів у Вищій Лізі після попереднього етапу:

Чемпіонат Миколаївської області з футболу

ВИЩА ЛІГА

 N Команда І В Н П М О
1 ФК “Казанка” 7 6  1 0  16:7 19
2 МФК Южноукраїнськ 7 5 2 0  30:10 17
3 ФК “Семенівка” 7 5 1 1  34:11 16
4 “УкрНива”             Березанка 7 5 0 2  27:9 15
5 “AgriGrein”            Баштанка 7 5 0 2 24:14 15
6 “Агролідер”           Снігерівка 7 5 0 2  17:8 15
7 МФК “Первомайськ” 7 4 1 2 19:15 13
8 “FM AGRO”           Врадіївка 7 3 1 3  13:21 10
             

Читайте також: Футбольний клуб “Южноукраїнськ” здобув перемогу та потрапляє до наступного етапу обласного чемпіонату

Ще новини

Залишити коментар