Головна » Вітаємо з Днем української писемності та мови: про українських письменників, які прославилися у світі

Вітаємо з Днем української писемності та мови: про українських письменників, які прославилися у світі

Автор Виталия
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Мова для народу є його скарбницею, живою схованкою духу. 
Навіть коли українську мову намагалися витіснити, народ завжди відстоював право розмовляти своєю мовою.  З року в рік наша мова збирає все більше прихильників.
Вже з 1997-го року щорічно в Україні святкують День української писемності та мови 9-го листопада.
Українські письменники у всі часи намагалися популяризувати рідну мову.

Від “Енеїди” Івана Котляревського й до сучасних творів – українська література засвідчує близькість нашої та західної культур. 

В цій статті ми розповімо вам про п’ятьох письменників, що відомі своїми творами на заході.

Ліна Костенко

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Лауреатка багатьох літературних нагород. Ліна Василівна Костенко входить до переліку найвідоміших жінок України.

Літературним дебютом Ліни Василівни стала збірка поезій “Проміння землі” (1957), яку схвалили критики того часу. Але після того, як радянська влада взяла курс на придушення української інтелігенції, Ліну Костенко майже перестали друкувати. Однак на той час вона вже була відомою за межами Батьківщини – її вірші виходили у польських та чехословацьких виданнях.

У 1960-х роках Костенко стає учасницею дисидентського руху, протестує проти арешту українських літераторів.

Лише у 1977 році виходить її поетична збірка “Над берегами вічної ріки”, а у 1979-му – історична поема “Маруся Чурай”, за яку Ліна Костенко нагородили державною премією ім. Т. Г. Шевченка.

Після здобуття Україною незалежності письменниця публікує поетичну збірку “Інкрустації” (1994), роман у віршах “Берестечко” (1999) та інші. У 2010 році виходить перший прозовий роман Ліни Костенко “Записки українського самашедшого”.

Сьогодні твори Ліни Василівни Костенко перекладені англійською, польською, італійською, естонською, словацькою, німецькою та французькою мовами.

Юрій Андрухович

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Юрій Андрухович – один із засновників вітчизняної постмодерністської літератури.

Першими романами Андруховича стали “Рекреації” (1992) та “Московіада” (1993).  Останный перекладен багатьма мовами.

Відомий письменник також своїми поетичними збірками: “Середмістя” (1989), “Екзотичні птахи і рослини” (1991), “Пісні для мертвого півня” (2004) та інші.

Серед прозових творів письменника найвидатніші – романи “Коханці Юстиції”(2017) та “Радіо Ніч” (2020), а також збірки есеїв “Моя Європа” (2000), та “Диявол ховається в сирі” (2006)

Юрій Андрухович також є лауреатом численних літературних відзнак, зокрема премії ім. Гердера (Німеччина), літпремії Центральної Європи Angelus (Польща), премії миру ім. Ремарка (Німеччина), премії Вілениці (Словенія), премії ім. Ханни Арендт (Німеччина) та інших.

Оксана Забужко

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Оксани Забужко – найбільш відома в Європі серед українських літераторів.

Книжки письменниці перекладені понад 20 мовами, а американські та європейські премії засвідчили пізнаваність Забужко на Заході.

У 1985-му Забужко видає свою першу поетичну збірку “Травневий іній”.

У 1992 році письменницю запрошують викладати українську культуру до США. Через два роки Оксана Забужко отримує стипендію Фонду Фулбрайта і знову їде до Штатів, викладати у Гарвардському університеті.

Перший романом письменниці – “Польові дослідження українського сексу” (1996), вважається одним з перших феміністичних романів у сучасній Україні та першим бестселером на книжковому ринку України.

Згодом Забужко пише збірку повістей “Сестро, сестро” (2003), історико-філософську працю “Notre Dame d’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій” (2007). Остання книга є осмисленням історії через постать Лесі Українки, наразі вважається найвідомішим твором Оксани Забужко в жанрі нон-фікшн.
Ще одним літературним успіхом письменниці став епічний роман “Музей покинутих секретів”. Сюжет обертається навколо трьох поколінь однієї української родини, події книги охоплюють період з 1940-х до 2004 року. 
Серед інших відомих книг Забужко: збірки есеїв “Планета Полин” (2020), “Як рубали вишневий сад або Дорога до Бад-Емса” (2021) та інші.

Сергій Жадан

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Сергій Жадан – поет, прозаїк, перекладач, музикант і радіоведучий. Його твори перекладені понад 20 мовами та користуються популярністю на Заході.

Після здобуття наукового ступеня викладав на кафедрі української мови та літератури у Педагогічному університеті ім. Г. С. Сковороди, а з 2004 року присвятив себе письменництву.

Дебютом Жадана стала збірка “Генерал Юда” (1995), того ж року вийшло ще одне зібрання поезій під назвою “Цитатник: Вірші для коханок і коханців”. Всього письменник видав 13 збірок, остання – “Псалом авіації” – вийшла в цьому році.

Першим прозовим твором Сергія Жадана стала книга “Депеш мод”(2004)
У 2005 році вийшов другий роман Жадана “Anarchy in the UKR”. Це дорожні нотатки автора, зроблені під час відвідування українських міст.

Найбільш успішним романом став “Ворошиловград” (2010), він назван“Книгою року ВВС”, а у 2014-му – “Книгою десятиліття ВВС”. Також книга була відзначена швейцарською літературною премією.
Сюжет роману обертається навколо Донбасу до початку російської агресії й в дусі жорсткого реалізму описує тамтешнє життя.
Наразі роман перекладений 12 мовами.
У 2018 році відбулась прем’єра фільму “Дике поле” – екранізації роману “Ворошиловград”. Над сценарієм працював сам Сергій Жадан.

Згодом письменник опублікував ще два романи – “Месопотамія” (2014) та “Інтернат” (2017). Останній – розповідає про сучасні події на Донбасі.
На львівському форумі видавців-2017 “Інтернат” став найкращою книгою в номінації “Сучасна українська проза”.

Жадан є лауреатом багатьох літературних премій, зокрема: Книга року ВВС (2006), “Золотий письменник України” (2012), “Нова культура нової Європи-2014” (Польща),  нагорода Вільгельма Телля за значний внесок у зміцнення відносин між Україною та Швейцарією (2019).

Тарас Прохасько

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Тарас Прохасько – був учасником студентського руху та “революції на граніті”. До початку літературної діяльності працював учителем, радіоведучим, сторожем, газетярем, актором.

У 1998 Прохасько розпочав працювати журналістом. Того ж року вийшла перша його книжка “Інші дні Анни”. Герої збірки зосереджені на переживаннях, виражених у щоденникових нотатках. У 2001 році книжка вийшла на польській мові.

У 2002 році виходить роман “НепрОсті”, який, за словами Прохаська, є “альтернативною міфологією Карпат” . У 2005 книга виходить польською мовою, а згодом на Amazon з’являється переклад англійською.

У 2010 виходить книга вибраних творів Прохаська “БотакЄ”, яку визнано книгою року в номінації “Сучасна українська проза”.

У 2007 році Прохасько стає лауреатом літературної премії імені Джозефа Конрада, яку заснував Польський інститут у Києві. У 2013-му виходить збірка есеїв “Одної і тої самої”, яка стає “Книгою року ВВС”. А у 2020-му році Прохасько стає лауреатом Національної премії ім. Т. Г. Шевченка за книгу “Так, але…” – збірку філософської есеїстики.

Джерело: PRM.UA

Читате також: Диктант національної єдності відбудеться в День української писемності

Ще новини

Залишити коментар