Головна » Як визначитися з точною датою святкування Різдва: 25 грудня чи 7 січня

Як визначитися з точною датою святкування Різдва: 25 грудня чи 7 січня

Автор Anna
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Цього року із наближенням зими в українському суспільстві відбуваються розмови про те, коли святкуватимуть Різдво – 25 грудня чи 7 січня. І це стало по-справжньому дискусійним питанням.

Крім того, Православна церква України дозволила святкувати Різдво 25 грудня, якщо бажання висловлять настоятель та громада. Про рішення, ухвалене на засіданні Священного Синоду Української православної церкви повідомлено на сторінці у Фейсбук ПЦУ.

Тож коли правильно святкувати це велике свято? Розберемося в цьому питанні.

Західні віруючі християни вважають, що Різдво слід святкувати з 24 на 25 грудня. Це пов’язано з календарною реформою, яку у 1582 році провів Папа Римський Григорій XIII, коли була невідповідність астрологічного та церковного календаря. Ця різниця зараз складає рівно 14 днів. Східні християни не ухвалили цієї реформи й продовжують вже 440 років святкувати Різдво за старим календарем з 6 на 7 січня.

Православна церква святкує Різдво 7 січня (25 грудня за старим стилем), а католицька церква — 25 грудня за новим стилем

У Южноукраїнській громаді є п’ять християнських конфесій, три православні та дві католицькі. Але Греко-католицька церква має спільну з православними обрядовість, тобто це католицька церква східного обряду, яка знаходиться на вул. Набережній Енергетиків. Та Римо-католицький храм західного обряду, який знаходиться біля першої нової пошти.

Обидві дати Різдва мають свої вагомі аргументи “за” і “проти”, ЮжБуд_News пропонує ознайомитися з ними, але в жодному разі не нав’язує своєї думки.

Чому потрібно залишити Різдво 7 січня:

Для багатьох українців святкування Різдва 7 січня залишається теплою сімейною традицією, від якої вони не хочуть відмовлятися.
  • На думку згаданого вище митрополита Епіфанія, не можна різко змінювати дату святкування, адже це призведе лише до розколу серед українців. Тому перехід повинен бути поступовим і мудрим.
  • Якщо перенести святкування Різдва на 25 грудня, доведеться переносити й інші великі православні свята. Зокрема, День святого Миколая, Хрещення, Василя тощо. Багатьом вірянам таку зміну буде важко сприйняти.
  • В українських традиціях споконвіку від Різдва 7 січня починався період святок, який тривав до 19 січня (Водохреще). Він має чимало обрядових пісень і звичаїв. Не можна просто викорчувати з пам’яті народу вікові традиції.
  • Деякі етнографи та історики вважають, що дата святкування 7 січня прийшла не з Москви, а була створена ще під час Київської Русі. Тобто російські землі перейняли її від нас.
  • Немає принципової різниці, коли святкувати таку подію, як народження Ісуса Христа, адже, коли точно народився Ісус Христос, ніхто не знає. Біблія на це питання відповіді не дає, відсутні згадки і в історичних документах.

Чому варто перейти на святкування Різдва 25 грудня:

  • В сучасному побуті ми всі користуємося новим (Григоріанським) календарем, тому святкувати великі церковні свята за старим просто нелогічно.
  • Православна церква України дозволила святкувати Різдво 25 грудня, якщо бажання висловлять настоятель та громада.
  • Прихильники 25 грудня як дати святкування Різдва Христового вважають, що перехід віддалить нас від російських і радянських традицій.
  • Насамперед не існує точної дати, коли народився Ісус Христос, однак у християнській традиції це сталося під час зимового сонцестояння (саме 25 грудня до світлового часу доби починає додаватися одна хвилина).
  • Також до Різдва повинен закінчитися Пилипівський піст. Якщо велике свято буде 25 грудня, то піст закінчуватиметься до Нового року (це день співів, веселощів і танців, які заборонені під час суворого посту).
Кожен вірянин повинен сам вирішити для себе, коли святкувати, але сваритися з цього приводу з рідними і друзями не варто. Адже справжня віра — в наших серцях, і вона не прив’язана до дат.

Читайте актуальні події, цікаві факти, свіжі новини міста Южноукраїнська та України на нашому сайті ЮжБуд_News
Запрошуємо вас доєднатися до зручного месенджера та слідкувати за сторінками:

Читайте також:

    Ще новини

    Залишити коментар