Головна » Як отримати разову матеріальну допомогу на поховання родича?

Як отримати разову матеріальну допомогу на поховання родича?

Автор admin
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

Одноразова допомога – гарантована державою виплата для поховання родича. На жаль не всім це відомо, та багато виникає питань при оформленні документів на соціальну виплату. Взагалі кому надаватиметься допомога? Розібратися у цьому допоможе Южбудньюз разом з консультативною правовою допомогою. Відповіді на запитання ви знайдете в цій статті.

Отримання допомоги на поховання застрахованої особи.

Відповідно до статті №45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” допомога на поховання надається у разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні, крім поховання пенсіонерів , безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві.

До членів сім’ї застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні:
  • дружини (чоловіка);
  • дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали інвалідами до 18 років (братів, сестер та онуків – за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання – до 23 років;
  • батька, матері;
  • діда та баби за прямою лінією спорідненості.

Важливо! Не вважаються такими, що перебувала на утриманні застрахованої особи, члени сім’ї, які мала самостійні джерела засобів до існування, тобто одержувала заробітну плату, пенсію чи інший дохід. Наприклад: якщо помер Ваш родич, який вже не працював, і був на Вашому утриманні, тоді Ви маєте право на отримання цієї матеріальної допомоги. Допомога надається застрахованій особі, членові її сім’ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.

Документи, на підставі яких виплачується допомога на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на його утриманні:
  1. копії свідоцтва про смерть застрахованої особи (члена сім’ї застрахованої особи);
  2. оригіналу витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, що видається відділом РАГС (оригіналу довідки для отримання допомоги на поховання — якщо держреєстрація смерті проводилася виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради).

Грошова компенсація на поховання призначається за днем звернення. Виплата починає діяти не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником страхових коштів від Фонду відповідно до Закону України. Допомога на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні, надається в розмірі, що встановлюється правлінням Фонду соціального страхування України, але не менше розміру прожиткового мінімуму, установленого законом. Розмір такої допомоги становить 4,100 тис. гривень.

Отримання допомоги на поховання безробітної особи

Статтею 29 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” передбачено, що допомога на поховання у разі смерті безробітного або особи, яка перебувала на його утриманні, виплачується особам, які здійснили поховання.

Потрібно зазначити, що в разі смерті безробітного, що є особою з інвалідністю, або особи, яка перебувала на його утриманні, за вибором осіб, які здійснювали поховання, виплачується допомога на поховання відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” або допомога на поховання чи відшкодування витрат на поховання відповідно до інших законодавчих актів.

Для виплати допомоги на поховання безробітного чи особи, яка перебувала на його утриманні подається заява та документи:
  • що підтверджують факт смерті безробітного чи особи, яка перебувала на його утриманні (довідка про смерть);
  • що засвідчують факт перебування особи на утриманні безробітного;
  • що засвідчують особу, котра здійснила поховання (паспорт або інший документ, що посвідчує особу).

Отримання допомоги на поховання пенсіонера

Для отримання зазначеної допомоги на поховання необхідно звернутися до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку.

Статтею 53 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що у разі смерті пенсіонера тим особам, які здійснили поховання виплачується допомога на поховання у розмірі двомісячної пенсії померлого.

Документи, на підставі яких виплачується допомога на поховання пенсіонера
  • заяву про виплату допомоги на поховання;
  • документ, що посвідчує особу заявника;
  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера.

Увага! У випадку, якщо померлий пенсіонер не був зареєстрований на підконтрольній території, особа, яка звертається по допомогу на поховання, подає всі необхідні документи, в тому числі, в разі необхідності, власну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи до органу, що призначає пенсію, за місцем власної реєстрації (проживання).

Якщо пенсіонер помер за межами України і реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави, законодавством якої не передбачено видачі зазначених довідок, заявник надає свідоцтво про смерть або інший документ, легалізовані відповідно до законодавства.

Але допомога на поховання не виплачується, якщо особа перебувала на повному державному утриманні і установа (заклад), в якій пенсіонер помер, здійснила поховання за рахунок бюджетних коштів.

Отримання допомоги на поховання осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві

У разі смерті потерпілого від нещасного випадку або професійного захворювання витрати на його поховання несе Фонд соціального страхування України згідно з Порядком проведення витрат на поховання у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Організація поховання працівника, який загинув на виробництві або помер у лікарні під час лікування отриманої на виробництві травми, проводиться страхувальником. Розмір і процедура проведення та обліку витрат на поховання та пов’язаних з цим ритуальних послуг встановлюються правлінням Фонду соціального страхування України для обласних управлінь його виконавчої дирекції на диференційній основі відповідно до фінансових можливостей та місцевих умов за поданням виконавчої дирекції Фонду. При цьому проводяться витрати на: саме поховання; придбання одягу, взуття, інших предметів для похорону; організацію поминального обіду; релігійні обряди; виготовлення і встановлення пам’ятників та огорож тощо.

Документи, на підставі яких виплачується допомога на поховання:
  • довідки, рахунки, що підтверджують понесені сім’єю потерпілого або іншими особами відповідні витрати на день поховання, у розмірі не вище граничних розмірів витрат на поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг, які діяли на день поховання, для управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Якщо потерпілий помер в одному регіоні України, а його поховання здійснюється в іншому, витрати на поховання та пов’язані з цим ритуальні послуги відшкодовуються у розмірі не вище граничних розмірів, затверджених для регіону, де здійснюється поховання.

Також вже відомі нові зміни до порядку виплати допомоги на поховання та недоодержаної пенсії з 01 квітня 2021.

З 1 квітня 2021 набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 № 1279 «Деякі питання виплати пенсій та грошової допомоги». 

Відтепер, виплата допомоги на поховання, з 1 квітня 2021, здійснюватиметься шляхом зарахування коштів на рахунок відкритий заявником в банківській установі із зазначенням карткового рахунку у міжнародному форматі IBAN.

Виплату допомоги на поховання та недоодержаної пенсії здійснюватимуть  уповноважені банки, а саме:

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

Більш детальні роз’яснення з питань виплати зазначених видів допомоги можливо за телефонами «ГАРЯЧИХ ЛІНІЙ»: +380686687809, +380502678424,+380930154679.

м.Южноукраїнськ, Миколаївська область
бульвар Цвіточний, буд.4
тел.(05136) 5-50-56
Директор департаменту соціальних питань та охорони здоров’я
Гехад Ельвіра Есендуллахівна

Приймальні години:
понеділок- четверг з 8:00 до 17:15
п’ятниця з 8:00 до 16:00
перерва: з 12:00 – 13:00
Особистий прийом: щосереди з 13:00 до 17:00
e-mail: utsznjugukr4807@gmail.com

Ще новини

Залишити коментар