Головна » Виконком вирішував чи збільшувати тарифи на воду у місті

Виконком вирішував чи збільшувати тарифи на воду у місті

Автор Виталия

Вчора, 19 січня, відбулося засідання Виконавчого комітету міської ради, на якому було розглянуто ряд важливих для громади питань.

Першим як за списком, так і за важливістю було питання про встановлення тарифів на послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води, які надає КП «ТВКГ» на території Южноукраїнської міської територіальної громади.

ТВКГ звернулося до Виконкому з заявою про розрахунки тарифів на гаряче водопостачання та теплову енергію, після перевірки обґрунтованості тарифів та оптимізації з боку  Виконавчого комітету, було запропоновано такі тарифи з гарячу воду для населення:

  • З рушникосушкою: 59,64 грн/м3, що на 72,5 % (25, 08 грн) більше чинного тарифу.
  • Без рушникосушки: 46,75 грн/м3, що на 73% (19,76 грн) більше чинного тарифу.

Причиною збільшення було названо те, що теперішнім тарифам вже 4 роки й за цей час АЕС підняло тарифи на теплову енергію для ТВКХ на 85%, піднялися й інші показники. Таке співвідношення тарифів, зі слів очільниці управління економічного розвитку Южноукраїнської міської ради Петрик Інни Василівни, призводить до збитковості комунального підприємства (за минулий рік це понад 28 млн грн збитків) та нарощуванню кредиторської заборгованості (на грудень становила 242 млн грн, з них ЮУ АЕС – 226,2 млн грн)

Після доповіді відбулася жвава дискусія.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Горностай  Сергій Валерійович, зауважив, що в рамках оптимізації треба дати доручення щодо нарахування виплат в комунальному підприємстві «Теплопостачання та водоканалізаційне господарство»:

«Спитайте як вони там доплати собі роблять. В них по 27 тис. заробітна платня. В одних вісім, а в інших по 25-27 тисяч! Їм премії не потрібні. Вони там собі за день космонавтики, за день взяття Бастилії нараховують достатньо».

Перший заступник міського голови Майборода Олексій Анатолійович виступив за підняття тарифів. Він наголосив, що в таких питаннях треба керуватися не політикою, а економікою.

Секретар Южноукраїнської міської ради Акуленко Олександр Анатолійович поцікавився як з тарифами в інших містах-супутниках.

З’ясувалося, що в нашому місті найвищі тарифи. Начальниця управління економічного розвитку пояснила, що ми єдине з міст на території якого розташовано аж 12 ТРП. На них розташовано понад 70 насосів, потреба в великій кількості наносів обумовлена тим, що перепад висотності в нас 42 м, чого не спостерігається в інших містах-супутниках АЕС. На цих ТРП працює більше ніж півсотні людей, а це зарплати, ремонти цих ТРП та інші витрати. А ось, наприклад, в Нетішині атомною станцією не передана інфраструктура місту, станція сама надає послуги водопостачання та водовідведення населенню напряму без посередників.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск
В Енергодарі гаряча вода готується на станції, тоді як ми нагріваємо її самі, що також впливає на собівартість

В результаті голосування рішення про збільшення тарифів підтримано не було. Але для цього прийняття не вистачило невеличкої кількості голосів.

Тож цілком ймовірно, що на наступних засіданнях можновладці повернуться до цього питання.

Додамо, що наразі якщо в решті решт буде прийнято позитивне рішення, що до зміни тарифів у бік збільшення, фактично збільшаться вони для населення з квітня. Тому що, згідно з Меморандумом від 30 вересня 2021 між Урядом, «Нафтогазом України» та  Офісом Президента, до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду для населення не зростатимуть.

Читайте також: Передноворічна сесія міськради: за яким бюджетом житиме громада у 2022 році

Ще новини

Залишити коментар