Головна » В Миколаєві кіберполіція викрила підлітка, що створив фейкову “Дію”

В Миколаєві кіберполіція викрила підлітка, що створив фейкову “Дію”

Автор Виталия
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.
15-річний миколаївець за фінансове винагородження створював будь-який документ – від ID-паспорта до Covid-сертифіката.

За даними Нацполіції, приблизно три десятки громадян вже придбали в хлопця підроблену «Дію». Наразі всіх клієнтів встановлюють правоохоронці.

Поліція Миколаївської області повідомила, що “на базі міжплатформного середовища розробки мобільних додатків підліток створював фейкову мобільну програму, що повністю зовні копіювала мобільний додаток офіційного Єдиного порталу державних послуг “Дія”. У фейковій програмі користувачам надавалася можливість створити собі будь-який документ з представлених в “Діє”, на якому генерувався QR- код, але не зчитувався офіційним додатком. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від коронавірусної хвороби. Фейковий додаток юнак продавав у месенджері за суму від 250 до 650 грн».

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Що до здійснення розрахунків, у повідомленні пояснюється: «Гроші надходили на його електронний гаманець одного із платіжних сервісів країни-агресора, з якого потім підліток виводив кошти на картковий рахунок. Після оплати він надсилав замовнику архів із програмним забезпеченням, клієнту залишалося лише встановити його на власний смартфон».

На фейковому сайті було авторизовано понад 1 тис. користувачів.

Відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання у роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку).

Поліція провела обшук та виявила вихідні файли фейкової “Дії”, листування з покупцями та відомості про його продаж. Речові докази слідчі вилучили та направили на експертизу.

Також поліціянтами вживаються заходи для блокування каналів розповсюдження фейкового додатка.

Читайте також: В Україні змінювати місце реєстрації тепер можна онлайн – на порталі “Дія”

Ще новини

Залишити коментар