Головна » В Южноукраїнську планується створення нового виду допомоги постраждалим від домашнього насильства

В Южноукраїнську планується створення нового виду допомоги постраждалим від домашнього насильства

Автор Виталия
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

Громади Миколаївщини у 2021 році мають змогу отримати з бюджету субвенції для створення служб підтримки жертв домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Директорка Миколаївського обласного центру соціальних служб Світлана Янковська та директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОДА Оксана Єльчієва розповіли про ці нові можливості для територіальних громад Миколаївщини.

Проблема соціального захисту постраждалих від домашнього насильства зараз є дуже актуальною. Адже цифри говорять самі за себе: тільки у першому кварталі 2021 року зареєстровано 1031 звернень (від жінок – 908, від чоловіків – 112, 11 – від дітей).

Вважається, що наразі до служб звертаються лише третина серед тих хто потребує на допомогу. Це пов’язано і втому числі з тим, що в багатьох громадах не існує спеціалізованих приміщень та структур для надання дієвої допомоги.

Директорка Миколаївського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Янковська:

“У 52 громадах Миколаївщини діють всього 12 Центрів соціальних служб і 18 Центрів із надання соціальних послуг. Але такі служби, де надаватимуть послуги з консультування, юридичну допомогу чи робити переадресацію допомоги, мають бути в кожній громаді»

Саме тому, Уряд ухвалив постанову “Про затвердження порядку та умов надання у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі”.

А Міністерство соціальної політики розпочало прийом документів від місцевих органів виконавчої влади з метою надання субвенції з державного бюджету для розбудови системи спеціалізованих служб.

Види допомоги постраждалим від домашнього насильства на які передбачається субвенція:

1 Мобільна бригада

До МБ входять: фахівець соціальної служби та психолог, також з ними може буди керівник.

Така бригада виїжджає за викликом безпосередньо у родину. І таким чином працівники мають змогу проводити роботу не лише з жертвою насильства, а й з кривдником.

Зараз на Миколаївщині такі бригади діють у Южноукраїнську, Первомайську та Вознесенську.

Мінсоцполітики за зверненням місцевого самоврядування може надати кошт на придбання автотранспорту для створення такої бригади.

2 Притулок

Цей вид допомоги потребує найбільших фінансових витрат для створення, тому що притулок має буди обладнаний всім необхідним для перебування та отримання всебічної допомоги протягом до 3-х місяців.

За цей час, людина, що звернулась до первинної служба для надання соціально-психологічної консультації, та була переадресована у притулок, має за допомогою фахівців центру вирішити низку життєвих питань, таких як пошук роботи, влаштування дітей в садочок, інші юридичні та психологічні питання.

Такий вид допомоги може виявитись конче необхідним, коли постраждала особа не може перебувати на території скоєння акту насильства.

3 Денний центр або кризова кімната при центрі

У денному центрі постраждалі можуть перебувати в денний час та вирішувати різноманітні правової та психологічні питання.  

Також територіальна громада може подати заяву на отримання коштів для створення кризової кімнати при такому центрі. В такій кімнаті людина може проживати до 10 діб.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

Саме на субвенцію для створення центру з кризовими кімнатами розраховує южноукраїнська громада, адже зі слів  директорки Южноукраїнського міського центру соціальних служб Южноукраїнської міської територіальної громади Алли Дизик, хоча такий заклад і існує в області, не для кожного є  зручним хоч і тимчасовий, но переїзд до іншого міста. Такий переїзд руйнує такі важливі соціальні мережі, як робота, школа тощо.

Алла Дизик розповіла в етері «Радіодень», що у 146 жінок, що зверталися до центру соціальних служб, запитали чи скористались би вони при потребі послугами денного центру з кризовими кімнатами. 79 з опитаних визнали доцільність існування кризових кімнат у нашому місті.  

Для надання субвенції треба рішення для створення такого виду допомоги  від місцевого органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування. І таке рішення є!

Наступний крок – це визначення приміщення, що відповідає потребам перебування до 10 осіб, причому мають бути враховані потреби дітей.  За словами директорки Южноукраїнського міського центру соціальних служб, на вчорашній сесії це питання вже розглядалось.

Тож ми, як громада, бачимо, що робота в цім напрямку ведеться. Сподіваємось, що ми зможемо долучитися до використання можливостей, що надає держава.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

Роботу по створенню мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, координує Миколаївський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Департамент соціального захисту населення Миколаївської ОДА

Головним розпорядником субвенції та відповідальним за виконання бюджетної програми є Мінсоцполітики.

Ще новини

Залишити коментар