Головна » Ухвалено проект про захист екосистеми Чорного моря

Ухвалено проект про захист екосистеми Чорного моря

Автор admin

Як повідомило Міністерство освіти і науки України , 11 листопада 2020 року, на засіданні Кабінету Міністрів України ухвалено проект постанови «Про утворення міжвідомчої робочої групи з реалізації Спільного морського порядку денного для Чорного моря і Стратегічної програми досліджень та інновацій для Чорного моря».

«Метою прийняття нормативно-правового акта є забезпечення інтеграції України до європейського дослідницького простору та виконання зобов’язань у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва. Українські вчені матимуть змогу долучитися до міжнародних проєктів з питань морських досліджень», – зазначив т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Міністерство освіти і науки України є відповідальним органом виконавчої влади щодо реалізації Спільного морського порядку денного для Чорного моря (СМПДЧМ; Common Maritime Agenda for the Black Sea – CMA) та Чорноморського порядку денного стратегічних досліджень та інновацій (Strategic Research and Innovation Agenda – SRIA).

Мета створення дієвого механізму взаємодії та реалізації двох документів потребують залучення широкого кола фахівців, тому буде створено робочу групу до складу якої входитимуть, як представники органів влади, так і наукових установ, закладів вищої освіти, міжнародних та громадських організацій. Для того, щоб створити дієвого механізму взаємодії та реалізації двох документів

Завданнями міжвідомчої робочої групи є:

  • сприяння органам виконавчої влади у реалізації Спільного морського порядку денного для Чорного моря і Стратегічної програми досліджень та інновацій для Чорного моря;
  • зміцнення інституційної взаємодії між Україною та Європейською Комісією з питань, які належать до її компетенції;
  • підготовка пропозицій та рекомендацій щодо оптимальних шляхів реалізації державної політики за напрямами, визначеними у CMA і SRIA.

Документ відкриває нові можливості для забезпечення безпеки узбережжя Чорного моря і навколишнього середовища, сприяння гармонізації з екологічними стандартами ЄС та залучення фінансової підтримки у рамках міжнародної технічної допомоги. 

Ще новини

Залишити коментар