Головна » У Миколаєві «чорні копачі» розрили пам’ятку національного значення

У Миколаєві «чорні копачі» розрили пам’ятку національного значення

Автор Виталия
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

Так звані, «чорні археологи» завдають не мало шкоди археологічним пам’яткам.

Так сталося і цього разу, коли люди, що не мали на це законного права, розкопали об’єкт античної доби, урочище «Дідова Хата – I».

Про цей прикрий факт ЮжБуд_News розповідає разом з Укрінформ.

Цей об’єкт  датується 4-3 ст. до нашої ери, є елементом Ольвійської хори. В стародавній Греції так називали сільські поселення навколо міста, разом із яким вони й утворювали Ольвійську державу. Дане поселення є немалим, про це свідчить те, що воно мало власний некрополь.

Старший викладач Миколаївського Національного університету імені Сухомлинського Олександр Смирнов:

«Нам з іншими активістами стало відомо про незаконні розкопки від місцевих мешканців цими днями, хоча там час від часу копали й раніше. Але цього разу масштаби вражають – розрита територія понад 10 тисяч квадратних метрів! Причому, схоже, що це не просто сторонні люди, бо вони мають сучасні металошукачі та інше обладнання».

Після грабіжників залишилась амфора з тавром міста Афон, але нажаль це все.  Після себе копачі розкидали кістки тварин, черепки, інші артефакти. І це все втрати науки!

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск
фото: Олександр Смірнов

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич вимагає від поліції розслідування руйнації даної пам’ятки археології:

«Побачив повідомлення, що на території Миколаєва біля дитячого табору «Дельфін» невідомі розгромили нашу пам’ятку археологічного значення «Дідова хата». Це історія нашого краю і я обурений тим, що ці безстрашні кроти вчиняють. Звернусь до поліції з проханням щодо ретельного розслідування цієї справи»

Взагалі такі варварські розкопки велика проблема Миколаївщини. Наприклад відомо,  в селі Скобелево Казанківського району ведуться незаконні розкопки кургану, який належить до скіфських поховань та налічує близько 2,5 тис. років. За цим фактом поліція порушила кримінальне провадження за статтею 298, ч.3 ККУ.

Керівник Березанської археологічної експедиції Олександр Смирнов:

«Повний збиток від руйнування унікального скіфського кургану в Казанківському районі можна буде визначити після того, як буде проведено низку експертиз. Цим має зайнятися Фонд держмайна України, бо пам’ятник археології – це державна власність. Але, ми, археологи, наразі вже обрахували збитки за спеціальними формулами, які застосовують у таких випадках. Отож із точки зору культурно-археологічних цінностей вони становлять 151 мільйон гривень».

Ще новини

Залишити коментар