Головна » Цього тижня починають діяти обмеження на обіг пластикових пакетів

Цього тижня починають діяти обмеження на обіг пластикових пакетів

Автор Виталия
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

З 10 грудня вводиться в дію Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» та  починає діяти І етап обмежень. А саме, у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. 

До порушників застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції.

Насправді не існує безплатних пакетів. Ціна за пакети, можна взяти, закладається у вартість середнього чека. Тож берете ви пакети в магазині чи ні, ви все одно за них сплачуєте. Відтепер будемо платити лише за те, що використовуємо.

Наступним кроком має стати обмеження обігу й виробництва пластикової продукції одноразового використання.

В.о. міністра природних ресурсів України Стрілець Р.: «Використання пластикових пакетів стане зваженим, а українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. А отже менше продукуватиметься сміття, яке потім опиниться на звалищі, потрапить у довкілля. Практика, яка наразі запроваджується в Україні, не є новою. За аналогічними правилами живуть європейці».

За його словами, у Туреччині лише за рік заборони пластикових пакетів, їх використання зменшилось на 75%, що дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику. 

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс

Стрілець Р.: «Використання екоторбинки це дешевше, ніж щоразу купувати пластиковий пакет. Не забуваймо також про те, що альтернатива такому пластику, це не тільки екоторбинка, але й біорозкладний пакет. Він розкладається від 3 місяці та не шкодить довкіллю. Це альтернатива, яка дозволить лайтово відмовитися від звички купувати шкідливі пакети».

Заборона не поширюється на надтонкі пакети шириною до 22,5 сантиметрів та глибиною до 34,5 сантиметрів, завдовшки до 45 сантиметрів, призначених для пакування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду. Виняток має діяти до січня 2023 року. Решта пакетів підлягає вилученню з обігу.

Чим можна замінити поліетиленові пакети читайте у статті: З турботою про природу: еко-сумки та біопакети

Ще новини

Залишити коментар