Головна » Що таке концепція “Розумне місто” та де вона вже працює?

Що таке концепція “Розумне місто” та де вона вже працює?

Автор Виталия
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Розумне місто (Smart City) – це концепція, в основі якої лежить місто, що використовує інформаційні технології задля більш ефективного функціонування.
Ідея в тому, щоби завдяки збору інформації в режимі реального часу використовувати ресурси міста більш продуктивно.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Хтось розуміє цю концепцію, як місто із прогресивним містобудуванням, з високими економічними показниками, для когось важливими є наявність сонячних батарей на будівлях та Wi-Fi у тролейбусах, а хтось асоціює це з роботами в міській інфраструктурі.

Та насправді існує перелік компонентів, за наявності яких можна говорити, що місто дійсно Smart.

  1. керувати громадським транспортом;
  2. надавати населенню електронні послуги;
  3. збирати великі масиви інформації;
  4. забезпечувати моніторинг трафіку та вільний доступ до Wi-Fi;
  5. мати системи контролю якості середовища та освітлення;
  6. мати систему електронного управління та захисту персональних даних.
Китайська «кремнієва долина» Шеньчжень
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.
Диво цього міста, полягає в тому що на вулицях жодних заторів та масових крадіжок

Як приклад, вдалої реалізації концепції можна навести спільний проєкт м. Шеньчжень та компанії Huawei.

Так, китайське рибальське селище Шеньчжень за три десятки років перетворилось місто, в якому мріють жити усі китайці, а іноземці хочуть відкрити там свій бізнес.

Усюди камери, їх десятки тисяч, лише в одному місті, вони направлені на дороги, дворики, але це малесенька піщинка у системі Smart city.Система робить життя людей безпечнішим, коли усе що відбувається у місті регулюється у комплексі.

При тому економиться людський ресурс – безпеку міста мільйонника в реальному часі контролюють лише трохи більше сотні людей у шести точках міста. Наприклад, сталася пожежа, на екрані мигає повідомлення, і найближча група пожежників одразу в епіцентрі подій. 

Фактично ніхто у великому місті не носить з собою паперові гроші, лише телефон. Ним розраховуються навіть у вуличному фаст-фуді, і на звичайному базарі. Всюди стоять таблички з QR кодом, у кожного продавця він свій, покупець сканує його й оплачує їм будь-що онлайн.

Або такий приклад, ефективності концепції “Розумне місто”: на вулицях стоять датчики, які показують справність підземних комунікацій, чи не прорвало десь трубу, чи не підтоплює метро тощо. Якщо рівень води зашкалює за норму, ці датчики передають інформацію по Wifi або 4G до центрального управління системою, і люди одразу вирішують як усунути проблему. Можна тільки уявити скільки доріг українці б уберегли від постійних перекопувань, якби комунальники теж знали з точністю до сантиметра де прорвало трубу.

Цю систему «розумного міста», «Huawei» продає, і  не лише китайським містам. Вона успішно працює в різних містах світу, в тому числі в пострадянських Казахстані та Азербайджані. 

І це не лише для багатих країн, наприклад: в Кенії, африканській країні, в 2016 році впровадили лише частину системи, в результаті, кількість злочинів скоротилася на більше ніж вполовину.

Smart City в Україні та у світі
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

 Усе це, цілком реально в Україні та наша столиця у рейтингу “Розумних міст” лише на 97 місці. У цій сфері впевнено лідирували Сінгапур, Гельсінкі та Цюрих. Це великі міста, які щорічно витрачають значні суми на впровадження аналітичних систем, датчиків, створення центрів обробки та аналізу даних.

І в все ж таки в останні роки наша країна намагається впроваджувати як повні концепції «розумного міста», так і окремі інструменти в деяких містах. Мова про Київ, Івано-Франківськ, Львів, Запоріжжя, Дрогобич і Полтаву та інші.

Столична історія Kyiv Smart City розпочалась у 2015 році: запроваджено «Картку киянина», запис дитини до закладів дошкільної освіти, забезпечено діяльність міської системи відеоспостереження з системою розпізнавання облич, номерів автомобілів та багато іншого.

Міст майбутнього стає дедалі більше
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.
Усі будинки в BLEUTECH PARK будуть підключені до мережі супердерев, до речі, подібні дерева вже існують в Сінгапурі

Створення нових «Розумних міст» не припиняється, а лише набирає обертів. Так, компанія Bleutech Park Properties почала будівництво унікального об’єкта в штаті Невада. Це буде повністю автономне місто в пустелі під назвою  Bleutech Park.

Автономність буде досягатися внаслідок утилізації сміття, очищення води й повітря. Всі енергетичні ресурси для освітлення та обігріву видобуватимуться на місці.

Взагалі, на території міста будуть реалізовані всі передові технології: будівлі з нульовим енергоспоживанням, хаби доповненої реальності, робототехнічні лабораторії, самовідтворювані бетонні конструкції та інші технологічні дива.

Одним з таких див є Супердерева – це конструкції, покриті справжньою рослинністю і оснащені сонячними батареями. Вони виконують дві функції: забезпечують місто енергією і сприяють процесу газообміну.

Щодо самовідтворюваних бетонних споруд, вони працюють за принципом заміщення: в бетоні міститься полімер, що розбухає при попаданні вологи. Таким чином, якщо на будівлі з’являється тріщина, вона відразу ж заповнюється полімером, що входять до складу бетону.

При будівництві використовують безпілотні літальні апарати, а робочих забезпечили роботизованою технікою.

Читайте також: Відновилося будівництво 3-х секційного житлового будинку по вул. Набережна Енергетиків, 37

Ще новини

Залишити коментар