Головна » Інтерв’ю із  заступницею начальника відділу містобудування та архітектури до Дня архітектури України 

Інтерв’ю із  заступницею начальника відділу містобудування та архітектури до Дня архітектури України 

Автор Виталия
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

Робота архітекторів полягає в створенні середовища для людей. Але насправді архітектура — це набагато більше, ніж просто будівлі, адже недарма професію архітектора вважають одночасно наукою та мистецтвом.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

Як виникла ідея відзначати День архітектури?

Після Другої світової війни перед архітекторами європейських країн постало важливе завдання — відбудова зруйнованих міст. Це стало причиною заснування Міжнародної спілки архітекторів. На сьогодні в цім об’єднані перебувають більш ніж сто країн. В 1985 році Міжнародна спілка оголосила про встановлення свята — Всесвітнього дня архітектури, датою для якого обрали перший день липня. 

В 1995-му наша країна отримала національне свято архітектури, яке, згідно з президентським указом, збігалося зі Всесвітнім днем архітектури.  І хоч у 1996 р. дату всесвітньої події було перенесено на перший понеділок жовтня, День архітектури України від тоді відзначається 1 липня.

Ми взяли інтерв’ю у заступниці начальника відділу містобудування та архітектури Южноукраїнської міської ради Ічанської Христини Владиславівни.

Ічанська Х.В. працює в відділі архітектури з березня 2011 року. Була спочатку спеціалістом, а з 2013 по 2016 роки обіймала посаду начальника відділу містобудування та архітектури (головний архітектор міста).

Южбудньюз: На сам перед хочеться привітати вас та всіх архітекторів країни з професійним святом. Праця архітекторів є дуже шанованою.
Христина Владиславівна (дякує)

Южбудньюз: На сьогодні ви заступниця начальника, але без начальника?
Христина Владиславівна: Так, наразі головного архітектора в місті немає, тож саме я виконую обов’язки начальника відділу, але Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради оголосив конкурс на заміщення вакантної посади начальника відділу містобудування та архітектури Южноукраїнської міської ради (головного архітектора міста). Особам, які бажають взяти участь у конкурсі, треба мати вищу архітектурну освіту, стаж організаційної роботи у сфері містобудування від 5 років та володіти українською мовою. Документи можна подавати до конкурсної комісії до 10 липня. Перелік документів розміщено на офіційному сайті міста.

Южбудньюз: Нам відомо, що ви є член журі відкритого архітектурного конкурсу на визначення кращої проєктної пропозиції із комплексної реконструкції центральної частини (проспект Незалежності) міста Южноукраїнська? Чому виникла ідея реконструкції проспекту, та що ви вважаєте найважливішим для майбутнього проєкту?
Христина Владиславівна: Місто потребує нового цілісного архітектурного образу центральної частини, щоб це було комфортне функціональне середовище. Наразі, якщо пройтися по Незалежності, ви побачите відсутність єдиного архітектурного стилю. Так не має бути.

Я, як члену журі конкурсу на визначення кращого проєкту, перш за все буду звертати увагу на безпеку середовища. Водії скаржаться, що їм заважають сітілайти на головній вулиці нашого міста, надходили й інші скарги щодо безпеки. Також важливим я вбачаю благоустрій, люди зверталися з бажанням, щоб на проспекті були вбиральні, лавочки тощо.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

Южбудньюз: А взагалі чия це була ідея організувати такий відкритий конкурс?
Христина Владиславівна: головним ідейним натхненником реконструкції був заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сіроух Юрій Миколайович. Ми підготували конкурс та на нараді виконавчого комітету 25/06 було одноголосно підтримане його проведення.

Метою проведення конкурсу є визначення кращої проєктної пропозиції із комплексної реконструкції центральної частини міста Южноукраїнська, як основи для подальшого розроблення проєктної документації.

Конкурс відбудеться за умови якщо буде подано не менше ніж три конкурсних проєкти.

Южбудньюз: Хто може взяти участь у відкритому конкурсі? Студенти майбутні архітектори мають таку можливість?
Христина Владиславівна: Дійсно, студенти вищих навчальних закладів архітектурної галузі, можуть бути конкурсантами у складі авторського колективу, якщо до ньогоу входить сертифікований архітектор. Тобто учасниками конкурсу можуть бути окремі архітектори або їх авторські колективи, що мають відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Южбудньюз: Які строки проведення?
Христина Владиславівна: Конкурс вже оголошено, а останній термін подачі заявки на участь – 29.07.2021

Преміальний фонд становить 150 000 грн:

  • перше місце – 70 000 тис. грн; 
  • друге місце –  50 000 грн;
  • третє місце – 30 000 тис. грн.

Южбудньюз: Це достойна винагорода! Конкурсну документацію можна отримати за адресою розташування відділу містобудування та архітектури Южноукраїнська?
Христина Владиславівна: Так, наша адреса: 55002, м. Южноукраїнськ, бульвар Цвіточний, 9, кабінет 1, якщо виникли питання щодо участі, звертайтеся за телефоном: (05136) 5-50-85

Южбудньюз: Окрім, проспекту незалежності які ще напрями роботи зараз є актуальними в містобудуванні та архітектурі нашої територіальної громади?
Христина Владиславівна: Одним з найважливіших питань на сьогодні є розробка генплану смт Костянтинівки Южноукраїнської міської територіальної громади Вознесенського району.

Адже селище не може розвиватися за відсутності Генерального плану та плану зонування. Таких планів також не має й інших селищах нашого ТГ – Іванівки та Панкратове, в Бузькому Генеральний план існує лише частково. Але все поступово і в цьому році ми зосередимося на генплані саме Костянтинівки.

Ми відповідальні за розробку містобудівної проєктної документації, а замовником є   виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

Южбудньюз: На останок, що ви як заступник начальника відділу містобудування та архітектури хочете сказати містянам?

Христина Владиславівна: Ми завжди відкриті до пропозицій мешканців щодо покращення комфорту нашого міста. Тому якщо в вас є якесь бачення що до цього, будь ласка, звертайтеся  на e-mail: mistobud55085@ukr.net Пишіть своїми словами, ми радо ознайомимося з вашими пропозиціями.
РАЗОМ МИ ЗМОЖЕМО ПОБУДУВАТИ ГАРНЕ МІСТО!

    Ще новини

    Залишити коментар