Головна » Грибний сезон: як запобігти отруєнню

Грибний сезон: як запобігти отруєнню

Автор Anna
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Розпочався сезон грибів.

Отруєння лісовими грибами є одним із найважчих серед отруєнь. Більшість випадків інтоксикації відбувається коли їстівні види плутають із неїстівними та отруйними. І це не дивно, адже в Україні майже 2000 видів грибів не є їстівними, а їсти можна лише до півтисячі видів.
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Надійніший спосіб убезпечити себе — відмовитися від вживання «диких» грибів. Гриби, які вирощені не промисловим способом, не можна вживати дітям, літнім, вагітним та жінкам, що годують.

Та і їстівні гриби можуть нести небезпеку: неправильне приготування також може спричинити отруєння; у перезрілих та несвіжих грибах накопичуються токсини; також їстівні гриби можуть бути уражені грибами-паразитами.

Взагалі, очищення чи приготування грибів не інактивують токсини. 

Симптоми  отруєння можуть виникати як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання грибів. Серед таких симптомів: різкий біль у животі, блювота, діарея, порушення свідомості та зору, рясне слиновиділення та галюцинації, судоми. 

Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, тому якщо ви відчули або помітили в близьких будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря! Самолікування або ж зволікання може коштувати вам життя!

Як діяти, якщо ви отруїлися грибами? 

  1. Одразу телефонуйте до “швидкої” за номером 103.
  2. Спробуйте викликати блювання.
  3. Промийте шлунок теплою водою (це дозволить припинити контакт токсину, який ще не потрапив у кров, з організмом).
  4. Слідкуйте за водно-сольовим балансом, адже діарея і блювання передусім небезпечні ризиком швидкого зневоднення. Якщо доступу до аптечних засобів нема, постійно пийте розчин води, солі та цукру.
  5. Прийміть сорбенти.

Після появи симптомів не можна вживати молочні та кисломолочні продукти, алкоголь – це прискорить потрапляння токсинів у кров. 

Рекомендуємо також обов’язково зберегти залишки грибів або приготованих із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.


Читайте актуальні події, цікаві факти, свіжі новини міста Южноукраїнська та України на нашому сайті ЮжБуд_News
Запрошуємо вас доєднатися до зручного месенджера та слідкувати за сторінками:

Читайте також:

    Ще новини

    Залишити коментар