Головна » Ґард замість Южноукраїнська: чому саме така назва? Ознайомимось у статті

Ґард замість Южноукраїнська: чому саме така назва? Ознайомимось у статті

Автор admin
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.
На річці Південний Буг в районі міста Южноукраїнська знаходяться рештки одного з найдавніших запорозьких поселень Ґард, яке упродовж 18 століття, до знищення Січі було центром найбільшої адміністративно-територіальної одиниці Запорізької Січі – Буго-Гардівської паланки, місцем, відомим по всій Україні і за її межами як піонерський центр освоєння ресурсів степової зони, видатний центр рибальського промислу та рибопереробної промисловості, а також міжнародної торгівлі.

Місто Южноукраїнськ активно готується до «дерусифікації». Комісія вже визначилась с новими назвами вулиць та провулків, але, які саме – протягом двох місяців вирішуватимуть мешканці громади. Формою проведення громадського обговорення обрано електронне голосування, яке буде оприлюднено на офіційному сайті Южноукраїнська.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

З перейменуванням самого міста набагато складніше. Комісія не змогла визначитися з новою назвою. Адже нову назву має прийняти Верховна Рада України, але до цього згідно зі ст. 5 закону “Про географічні назви”, міська рада повинна надати своє рішення та вивчити думку населення, які проживають на даній території відповідно до закону «Про всеукраїнський референдум», але даний закон втратив чинності, тому уповноважені з найменувань-перейменувань повернуться до цього питання після консультацій з юристами.

Відповідно до листа Інституту української мови Національної академії наук України нормативна форма власної назви нашого міста є Південноукраїнськ, з 27 квітня таку назву вже має атомна електростанція.

Проте, на думку міського історичного музею, який співпрацює з дослідниками, краєзнавцями, громадськими діячами та організаціями, не обов’язково одразу дублювати назву, адже новою назвою міста може стати його історичне походження – Ґард.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Історична довідка, яку надав завідувач кафедри історії Чорноморського національного університету імені Петра Могили, доктора історичних наук, професор Юрій Котляр.

Чому саме така назва?

Бузький Ґард – це пам’ятка культури спадщини, яка свідчить про історичну єдність наших земель Північного Причорномор’я із землями усієї України, історичні права на них українського народу.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.
Фото: з інтернету.
Національний природний парк «Бузький Гард»

У 2009 році внесена до державного реєстру нерухомих пам’яток України постановою Кабміну.

Вона є пам’яткою ландшафту, визначним місцем, яке свідчить про заселення краю українцями, запорозькими козаками у 16 – 18 століттях.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Історичним ядром пам’ятки є урочище Ґард з островом Ґардовим і Ґардовим порогом, каміння якого три століття служило природним фундаментом для встановлення ґарду – риболовецької споруди, яку козаки заклали тут ще у 16-му столітті. Острів Ґардовий і скеля Пугач, під якою у річище річки він розташований, за свідченнями історика Дмитра Яворницького, стали легендарними місцями запорозького опору російським загарбникам ще у 18 столітті.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.
Фото: з інтернету

Запропонована назва Ґард є дуже привабливою і досить відомою серед туристів України, Європи та світу. До нас з усіх усюд щороку з’їжджається все більше і більше туристів: скелелазів, любителів рафтингу, велоспорту, та просто активного відпочинку на природі.

Навіть американці зняли фільм про Національний парк «Бузький Гард». Показ уже відбувся в Миколаєві.

Як називатимемо жителів міста?

Ґардівці – звучить цікаво і гордо, інтригує.

Що каже нам назва містян «південноукраїнці»?

Південні українці – це жителі всіх південних областей України. З цього випливає унікальність, неповторність топоніма Ґард.

Перейменування Южноукраїнська на Ґард не залишиться непоміченим в масштабах України, пожвавивши інтерес українців з інших регіонів до нашого міста і місцевості.

Переважна більшість опитуваних переселенців, які приїхали до нас, втікаючи від цьогорічного вторгнення РФ в Україну 2022 року схвально відгукнулася на назву Ґард. Підтримують, і волонтери з нашого міста та всі небайдужі жителі, особливо прогресивна молодь та інтелігенція (вчителі освітніх закладів, працівники культури).

Не слід боятися назви Ґард як чогось нового і незвіданого. Насправді ця назва вже потихеньку, поступово, непомітно увійшла до нашого повсякденного вжитку: новинні інтернет-ресурси Gard.news та Гард.Сity; веломарафон «Gard Energy Ride»; школа англійської мови EnGard; Національний парк «Бузький Ґард»; численні однойменні спільноти в соцмережах.

Якщо пригадати історію нашої держави, то доба козаччини асоціюється з величчю та незламним духом української нації.
Бажання одне, щоб наше місто стало візитівкою туризму на Миколаївщині, самобутнім туристичним брендом

Читайте актуальні події, цікаві факти, свіжі новини міста Южноукраїнська та України на нашому сайті ЮжБуд_News
Запрошуємо вас доєднатися до зручного месенджера та слідкувати за сторінками:

Читайте також:

Ще новини

Залишити коментар