Головна » Чи законно видавати повістки на блокпостах та вулицях?

Чи законно видавати повістки на блокпостах та вулицях?

Автор admin
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ.

Вручення повісток на блокпостах, на вулицях або в інших місцях не суперечить законодавству, а навпаки законно. Водночас вручена повістка ще не означає, що людину обов’язково призвуть.

Про це пояснили Сухопутні війська ЗСУ, публікує “РБК-Україна“.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, незалежно від форми підпорядкування і власності.

До того ж повістки можуть вручатися посадовими особами територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання, за місцем роботи, а також на вулиці, на блокпостах тощо.

Як зазначили ЗСУ, законом не заборонено вручення повістки в будь-якому місці після встановлення особи. В повістці визначається дата та час прибуття до територіального центру для проходження медичного огляду.

Виклик до військкомату – це перевірка облікових даних в першу чергу та проходження медичного огляду для визначення придатності. Тому вручена повістка не означає, що людину одразу мобілізують.

Але, якщо особа не з’явиться за викликом у воєнний час, це тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3400 гривень. Також Нацполіція має право затримувати військовозобов’язаних при порушенні законодавства Про мобілізаційну підготовку та доставляти їх до територіального центру комплектування, зазначили у відомстві. 

Крім того, ст. 336 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації – позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Хвилі мобілізації: кого мобілізують в Україні

Всього в Україні передбачено чотири хвилі мобілізації. Всі громадяни віком від 18 до 60 років зобов’язані з’явитися за викликом військкомату й стати на облік. Але призову підлягають не всі, а лише необхідна для ЗСУ кількість солдатів.

  • Перша черга мобілізації – це колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили за контрактом або в одній з хвиль мобілізації.
  • Друга черга – військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
  • Третя черга мобілізації або мобілізаційний резерв – військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу.
  • Четверта черга або громадський резерв – громадяни, у яких немає вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу.

Хто не підлягає мобілізації в Україні

  • визнані непридатними до служби за рішенням медкомісії;
  • чоловіки й жінки, які були на період військових дій, заброньовані за органами державної влади;
  • батьки трьох і більше дітей;
  • батьки-одинаки й матері-одиначки;
  • батьки дитини з інвалідністю;
  • опікуни дитини-сироти;
  • народний депутат;
  • опікуни недієздатних осіб.

Читайте актуальные события, интересные факты, свежие новости города Южноукраинска и Украины на нашем сайте ЮжБуд_News
Приглашаем вас присоединиться к удобному мессенджеру и следить за страницами:

Читайте также:

    Ще новини

    Залишити коментар