Головна » Будівники нашого міста: Сандул Василь Семенович. «Я один з багатьох…»

Будівники нашого міста: Сандул Василь Семенович. «Я один з багатьох…»

Автор Виталия
ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

Ми продовжуємо цикл інтерв’ю з людьми, завдяки енергії та професіоналізму яких, народжувалося та зростало наше місто.

Вже зовсім скоро, 8 серпня, ми будемо вітати будівників з їх професійним святом. А от у героя сьогоднішньої статті це буде подвійне свято. Адже Василь Семенович Сандул народився саме 8 серпня у повоєнні роки.

Бувши за фахом «техніком-механіком» та «економістом», так сталося, що все трудове життя він пов’язав з будівництвом. Вихований в родині простих хліборобів, Сандул В. каже:

«Будівник, він як хлібороб, творить життя»

Про себе Василь Семенович говорить неохоче, більше згадує своїх керівників та колег:

«Мені пощастило з людьми під керівництвом яких я працював. Це перш за все начальник Управління Будівництва АЕС з 1975 року – Сосєденко Григорій Васильович, на той час йому було 41 рік, тепер він вже пішов у вічність….Головний інженер Стулін М.І., на той час – молода людина, 37 років, після Сосєденко Григорія, очолював УБ АЕС, і до сьогодні проживає в нашому місті. Затупник начальника Управління Будівництва Южно-Українськаї АЕС – Загорьский В.С., зараз йому вже 85 років».

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск
Штукатур Тетяна Степова

З великою повагою говорить про труд простих робочих «саме їх працьовиті руки створили місто» – каже він; з особливою шаною ставиться до жінок малярів штукатурів, які на рівні з чоловіками робили на будівництві нашого міста та Южно–Української АЕС:

«Не скрізь були підіймачі, що працювали, тож їм доводилося носити до верхотури важкі відра» – розповідає Сандул В.

Також герой нашої сьогоднішньої статті, нагадав про те, що вмісті проживає сотні ветеранів будівництва, які, звичайно, заслуговують на повагу:

«Всіх не можливо назвати, – жалкує Василь Семенович, – перший голова об’єднаного профкому Колпаков Микола Іванович, перший інженер кошторисного відділу Топчій О.С. і багато-багато інших.

Добре, що є ті хто сьогодні продовжує свою трудову діяльність, вже в ПрАТ «Юженергобуд» – багато хто з них, це діти та онуки тих ветеранів».

І хоча Василь Семенович стояв у самих у витоків будівництва Южноукраїнська, він підкреслює:

«Я лише один з багатьох, хто безпосередньо був причетний до історії будівництва  Южноукраїнського енергокомплексу та міста.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

Зараз у місті проживають: Печенюк Петро Іванович – головний інженер ДАЕМ, Олександр Граб – головний механік, Агеєв Н.П., Олейник, Євтушенко Борис Олександрович, Дьомін В.П. та інші».

Сандул В.С. з родиною, приїхав на будівництві ЮУ АЕС  26 грудня 1976 року з Донецької області, де працював інженером на філії Запорізького авіадвигунобудівельного заводу, який зараз ми знаємо, як АТ «Мотор Січ».

«Коли ми приїхали, тут було лише декілька гуртожитків та пару будинків. На початку Домобудівний комбінат (ДБК) монтував будинки з панелей, що привозили залізною дорогою з Прип’яті, Бурштина з Донбасу, але більша частина з Тольятті (їх везли 2500 км), а потім везли панелавозами.
І тільки в 7 квітня 1978, КПД ДБК-4 видав першу панельну конструкцію для будинку №26 на 252 квартири (наразі це буд. 10 вул. Соборності). Монтаж був виконаний бригадою О.В. Веліта, який в той день святкував свій 40-вий ювілей. Зараз вже, на жаль, пішов з життя».

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск
вулиця Соборності 10 – перший будинок виготовлений з не привезених панелей

Першою роботою Сандула В.С. на новому місті, була робота механіком на автобазі Управління будівництва ЮУ АЕС. Зараз ми це управляння знаємо, як ПрАТ «Юженергобуд»!

Згадує: «Увага до міста від керівництва АЕС була тоді особлива, на рівні станції. Взаємодія керівника ЮУ АЕС, на той час Фукса В.П. та начальника Управляння будівництва, була дуже злагоджена.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск
Володимир Павлович Фукс (1929-2015)   з 1976 по 1998 — директор Південно-Української АЕС, генеральний директор виробничого об’єднання і генеральний директор обособленого підрозділу «Південно-Українська АЕС» НАЕК «Енергоатом»

Кожну п’ятницю, на автобусі, об’їжджали усі об’єкти, потім  у штаб, що розміщався у Палаці культури – там розбирали всі питання та ставили завдання на наступний робочий тиждень».

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск

З 1977 року Василь Семенович переходить на роботу економістом у «Домобудівний комбінат №4» (кер. Махота І.Ф.) Там же очолює профком.

«Робота з людьми важка та цікава. Я завжди любив живу роботу, а робота на будівництві запам’яталася найбільше!» – згадує він.

З 1979 – 1984 – голова об’єднаного профкому  Управління будівництва Южно-Української АЕС (УБ  ЮУ АЕС)

Дуже радіє пан Василь, що організація якої було віддано стільки часу не «канула в Лету»:

«Історію міста та АЕС творили тисячі будівельників, монтажників, енергетиків.

Сьогодні їх справу продовжує нове, молоде покоління будівників «Юженергобуд». Компанія не дозволила впасти стягу УБ ЮУ АЕС і продовжує традиції – стала провідною багатопрофільною будівельною організацією».

З 1984 – 1990 – призначений начальником кошторисного відділу Управління будівництва ЮУ АЕС

Василь Семенович Сандул розповідає про ті часи:

«В період будівництва атомної станції, місто являло собою суцільний будмайданчик: одночасно працювало до 20 кранів, паралельно з першим блоком станції, будувалися будинки, магазини, лікарня, школи, – уся необхідна інфраструктура. Побудовано було 9 дитячих садочків, народжуваність тоді буда високою. Перший садочок– на місці нинішньої гімназії. 

В цілому колектив енергобудівників досягав до 12 тис. працівників.

Це був багатопідрядний будівельний комплекс: генпідрядником було УБ ЮУ АЕС.

Субпідрядники – виконували монтаж металоконструкцій, електромонтажні роботи, монтаж основного обладнання електростанції, виконували ізоляцію, облаштовували вентиляцію, були проектні організації і хімзахист. Питанням продовольчих продуктів – гарячих обідів на будівництві – займався Відділ робітничого постачання Управління Будівництва  (кер. Демидова Лариса Данилівна) та ще багато інших субпідрядників працювало тоді».

Далі Василь Семенович працював в Міськвиконкомі, першим заступником міського голови.

Та з того часу не перестає перейматися актуальними проблемами Южноукраїнська.

Турбує Василя Семеновича доля дитячого садочка №4 та аварійна будівля ДНЗ №8.

Небайдужий він до дубів у парку біля спорткомплексу та павлоній у парку Шевченко.

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск
парк біля спорткомплексу – це невеличка частина лісосмуги, що залишилася з насаджень 60-х років минулого століття 

Говорить Сандул В.С. і про сухі дерева, що не вбираються, та становлять загрозу мешканцям; про незрозуміле підняття цін на водопостачання; про взаємодію мера з депутатами та керівництвом АЕС й іншими підприємствами:

«Добре б щоб всі були разом, робили одну справу та при тому мали свою позицію. Це треба вміти.

Дійсно, після переходу міста в комунальну власність стало важче. Але атомна станція лишається найбільшим платником податків, також в Южноукраїнську є, ще ряд великих компаній, що наповнюють бюджет міста.

Тобто, Южноукраїнськ не бідне місто, але на жаль, на сьогодні має, вибачте на слові, трохи «затрапезний» вигляд – усе позаростало травою, коли за пожежну безпеку відповідав Маєвський В.С, його інспектор із палітуркою ходив по вулицях – штрафи виписував. То й нічого не заростало. А навпаки троянди квітли. А зараз куди поділися розарії?  Чому перекопані вулиці?  – дивується Василь Семенович, – на дорожніх роботах, що зараз виконуються по Дружбі Народів, не витримується належна технологія. Бо так як воно робиться, то і до кінця року може буди не виконаним.

Я вважаю що треба переглянути кадрову політику, щоб у всіх структурах знаходилися професійні люди».

1993 – 2000 працює заступником начальника з економіки Южноукраїнського монтажного управляння «Теплоенергомонтаж» (кер. Анатолій Жуковський)

Останнім місцем роботи Сандула В.С. був банк «Біг Енергія», де він очолив южноукраїнську філію.

З 2008 року Василь Семенович на пенсії. Тож безпосередньо Управлінню  Будівництва, майбутньому ПрАТ “Юженергобуд” він посвятив 12 років! 

Василь Сандул був та лишається активним та небайдужим громадянином нашого міста. Вийшовши на пенсію, пише статті у місцевій пресі. Його публікації нагадують про історію Южноукраїнська та енергокомплексу, про тих хто творив цю історію:

«На жаль багато з них вже відійшли у вічність, але залишили по собі побудоване місто та Южно-Українську атомну станцію. Всі вони мають право на добру пам’ять, от лише декілька імен: В.І.Білоцерковець, Бахов Віктор Іванович, Е.П.Семенов, Володимир Комарницький, Г.П. Сергієнко, Степан Миколайович Калінчук, О.Ф.Оніщенко, Васіліаді Костянтин…»

ЮжБудNews. Новини Южноукраїнськ. Новости Южноукраинск. ЮжБудНьюз. ЮжБудНьюс. Южноукраинск
начальник ПТО УС Комарницький В.М. (центр)

Розмовляючи з Василем Семеновичем не можливо не захопитися цією людиною, його ставленням, як до минулого, так і до сьогодення.

Від редакції Южбудньюз:
Ми дуже вдячні вам, Василь Семенович, за ваш труд, за те що не втомлюєтеся нагадувати теперішньому поколінню імена тих, хто як і ви, побудував місто де ми зараз живемо та працюємо, в якому живуть наші діти. Велике вам – дякуємо!

Читайте також перше інтервью з цикла “Будівники нашого міста”: Юрій Нагулко. Робить своє життя сам і не бере участі в чужих проєктах

Про актуальні проблеми нашого міста читайте:

Ще новини

5 коментарів

Залишити коментар