Головна » На ЮУАЕС пройшли навчальні курси з фізичного захисту ядерних установок та ядерних матеріалів – фото

На ЮУАЕС пройшли навчальні курси з фізичного захисту ядерних установок та ядерних матеріалів – фото

Автор admin

Минулого тижня, 3-7 серпня, на Южно-Українській АЕС очільники структурних підрозділів атомної станції та представники військових частин Національної гвардії України, залучених до охорони та оборони ядерних об’єктів, опановували питання фізичного захисту ядерних установок та ядерних матеріалів.

Про це повідомляє пресс-служба АЕС.

Протягом 5 днів під керівництвом  фахівців навчального центру з фізичного захисту, обліку та контролю ядерного матеріалу ім. Дж. Кузмича (діє на базі Інституту ядерних досліджень НАН України) атомники вивчали проблеми та світові напрацювання в рамках курсу «Фізичний захист як елемент національної безпеки». Водночас військові підвищували кваліфікацію з забезпечення безпеки ядерних матеріалів під час перевезень.

Зазначається, що такі навчання з фіззахисту для працівників АЕС організовують щорічно з 2015 року. За цей час його пройшли понад 300 представників колективу енергетиків. Нині свої знання поповнили ще 25 фахівців структурних підрозділів АЕС. Їх ознайомили з заходами щодо запобігання протиправним діям, пов’язаним з радіоактивними матеріалами, профільними законами України, принципами побудови системи фізичного захисту ядерної установки та ін.

Навчальний курс з забезпечення безпеки ядерних перевезень на базі військової частини 3044, що охороняє та обороняє ЮУАЕС,  також організовано не вперше. Цього разу вели мову про охорону ядерного транспорту з радіоактивними матеріалами, зокрема з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП), під час перевезення. Після завершення будівництва Централізованого сховища ВЯП у чорнобильській зоні використані паливні збірки направлятимуться туди з трьох вітчизняних атомних станцій – Южно-Української, Рівненської та Хмельницької.

Згідно з законом, охорону ешелонів з відпрацьованим паливом покладено на Національну гвардію України. Навчання військових організовано за допомоги Міністерства оборони  США.

Разом з теоретичною частиною військові пройшли практичне показове заняття. Вони імітували силовий варіант проведення операції зі звільнення захопленого терористами залізничного спецтранспорту з відпрацьованим ядерним паливом, перевірки потягу на розповсюдження радіоактивних матеріалів, надання медичної допомоги постраждалим та ін.

«В теорії можна багато чого вивчити, але, думаю, практичні заняття якнайкраще її доповнюють. Отже, почуте та побачене не лише запам’ятається, а й допоможе чітко дотримуватись службово-бойових обов’язків», – наголошує начальник штабу в/ч 3044 Роман Солдатенко.

Ще новини

1 коментар

Серед слюсарів-атомників відбувся конкурс професійної майстерності – фото | YuzhBudNews 22/08/2020 - 07:40

[…] та оборони ядерних об’єктів, опановували питання фізичного захисту ядерних установок та ядерних […]

Відповісти

Залишити коментар